Friday, October 27, 2006

Dags för mig då...

Jag är en hybrid på 26 år. Finlandssvensk, inte finsk men heller inte svensk, bosatt i Sverige där man talar mitt språk men där jag inte har rätt att rösta i riksdagsvalet.
Föddes en solig midsommarnatt i Vasa, sen kröp jag runt ett tag i Smedsby tills jag flyttade till Åbo hösten -99. Där har jag pluggat sociologi, svenska, statskunskap och informations- och kommunikationskunskap. Tills jag tröttnade på finnar och gråa trista betonghus och emigrerade till Nyköping/Oxelösund för ett halvår sedan, där jag halkade in på ett bananskal och numera jobbar på den lokala turistbyrån. Jag är ju ändå en kosmopolit som älskar att resa.

Böcker har jag läst sedan jag kunde läsa. Vilken tur att min mor förstod att böcker gör barn gott.
Älskade fantasifulla berättelser med lite vemod och drag av övernaturlighet som Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, Narnia och annat smådramatiskt. Fast jag slukade även klassiker som Kitty och Tvillingarna på Sweet Valley High (nån som vet om dom ger ut nya av dom ännu?).
Ett tag i tonåren läste jag mig igenom alla böcker av David Eddings och Sagan om Isfolket. Mera fantasy och mystik.

Numera älskar jag böcker som ger mig lite livsglädje och goda råd, såsom Paulo Coelhos böcker, han är en mästare på språk och vis som en uggla. Fast min absoluta favoritförfattare är Alice Hoffman, har läst 99% av hennes böcker (exklusive barnböckerna). Sociologisk poesi skulle jag kalla hennes stil. Och de har, vilket kanske inte förvånar er, drag av vardagsmystik och en gnutta vemod. Och språket är gudomligt, flyter fram som ljummen honung.

Favoritserie: Sigges lagun och Rocky

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Skolbibliotekarien meddelar att det finns åtminstone 55 böcker (tror jag) om Sweet Valley High. När de har kommit ut vet jag däremot inte.

1:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Oh-la-la. 55 hann jag nog inte läsa...

5:57 PM  
Blogger maria said...

Borde vi specialisera oss och bli en Wahlströmsblogg? Nästan alla kommentarer handlar om just Wahlströmsböcker, det är nästan lite roligt :-)

7:11 PM  

Post a Comment

<< Home