Sunday, March 18, 2007

Senast lästa

Phillipe Claudel Grå själar

På framsidan står det att boken blivit utsedd till bästa utländska kriminalroman. Nja, visst sker det ett mord, men det är liksom mera i bakgrunden, och inte får vi egentligen veta vem mördaren var, aningar kanske, men inte mer.
Det är mera en berättelse om byn P i Frankrike mot bakgrunden av första världskriget, en fd polis berättar historien om byn, människorna, sig själv. Allt är rätt grått, lite sorgset. Men vackert språk på nåt sätt, inbillar att det säkert är ännu vackrare på det franska orginalspråket.


Nina Solomin Gränsen - en resa bland människor som kallas illegala

Det var en intressant och tankeväckande bok. Hon reser till Kanarieöarna för att träffa flyktingar som har tagit sig dit i så små båtar från Afrika att det är ett under att det ens kommit fram och de okända antal människor som inte heller gjorde det. Hon har svårt att få kontakt med flyktingarna och svårt att veta om deras historier är sanna eller falska. Det här handlar inte egentligen om asylsökare utan om sk ekonomiska flyktingar, som vill få det bättre och ser Europa som drömmen att bli rik och istället blir laglösa i ett Europa som inte vill ha dem.





Läs också Nina Solomins dokumentära bok OK, Amen om den religiösa gruppen chassiderna.

Fred Forsells Texter att älska till


Olika texter av honom som varit publicerat i olika tidningar, om Åland, Sverige, schlager mm. mm. Lättläst, lätt igenkännande, småroligt. Har haft lite svårt för hans humor förut, men han skriver faktiskt rätt kul.








































0 Comments:

Post a Comment

<< Home